Font size: +
6 minutes reading time (1126 words)

Uitgewassen beton

Uitgewassen beton

Wat is uitgewassen beton ? Ook wel gewassen beton genoemd.

Uitgewassen beton of gewassen beton is een standaard beton waar de toplaag gedeactiveerd werd. Er word een oppervlakte vertrager verneveld over het beton zodat de toplaag niet in binding gaat. De toplaag droogt niet verder uit en kan op het juiste tijdstip uitgewassen worden met een hogedrukreiniger. Hierdoor spoelt het cement uit de toplaag weg, en blijft het grind zichtbaar. Men krijgt een rustieke uitstraling met een grind effect in de toplaag.

Hier kunt u een stappenplan vinden hoe we uitgewassen beton maken, de toepassingen van uitgewassen beton maar ook de voordelen en de nadelen en met welke prijs je rekening moet houden als je een uitgewassen beton laat uitvoeren door een vakman.

Snel naar: toepassingen uitgewassen betonvoordelennadelenstappenplan uitgewassen beton prijs uitgewassen beton offerte uitgewassen beton

Hoe uitgewassen beton plaatsen ? Een stappenplan wat wij volgen.

Natuurlijk begint alles met een goed plan. Heeft uw tuinaannemer/tuinarchitect reeds een plan uitgetekend dan heeft deze naast de vorm ook vaak de gewenste kleurstoffen / siergranulaten en de diepte van het uitwassen bepaald. Misschien werkt u niet met een tuinarchitect dan kunnen wij u eveneens goed adviseren. Wij werken steeds volgens het volgende stappenplan:

 1. De eerste en belangrijkste stap is luisteren naar u als klant, wat wilt u ? Hoe wilt u dat uw uitgewassen beton er uit ziet ?
 2. Er word door ons een offerte opgemaakt, waar we u reeds in offertestadium enkele stalen bezorgen op papier waar u uit kunt kijken. Wenst u een aantal referenties bij u in de buurt te zien, dat kan altijd natuurlijk. Na uw goedkeuring van de door ons opgemaakte offerte gaan we van start bij u op de werf. Doordat onze firma één van de grootste gespecialiseerde betonfirma's van het land is kunnen we heel snel schakelen.
 3. De bekisting zal geplaast worden volgens het opgemaakte plan. Er word bij het plaatsen van de bekisting bijzondere aandacht geschonken aan het feit dat de bekisting achterna goed afgebroken kan worden. In één weg zal de noodzakelijke bewapening geplaast worden.
 4. Vooreerst hebben we een samenstelling van standaard beton of een mengsel van water, grind en cement, we opteren hier wel om het beton vrij stijf te storten een vloeibaarheidklasse einde S3 is ideaal.
 5. We trachten we bij het storten van het beton niet met de voeten in het beton te staan, want dit zorgt dat we blinde vlekken in het granulaat van de toplaag krijgen. Dit is niet altijd mogelijk, daarom is het belangrijk om uitgewassen beton te plaatsen voor de aanleg van de tuin. Het is altijd beter als we overal rond de vloeren kunnen wandelen.
 6. Een oppervlakte vertrager word aangebracht na het afreien van het beton. Dan moet er gewacht worden totdat het onderliggende beton in binding gaat.
 7. Dezelfde dag of daags nadien wordt er met een hogedrukreiniger het beton uitgewassen tot de gewenste en gevraagde diepte.
 8. Daags nadien kan het beton ingezaagd worden, hoewel we altijd siervoegen kunnen uitvoeren zullen de noodzakelijke krimpvoegen eveneens in samenspraak met de klant uitgevoerd worden.
 9. Een paar dagen later kan de bekisting afgebroken worden en kan men verdergaan met de aanleg van de tuin.

Uitgewassen beton legt de nadruk op de aggregaten of het grind. Er word specifiek een gedeactiveerd beton wordt eraan toegewezen vanwege zijn eigenschap om aggregaten of grind te verbeteren. In feite wordt na een specifieke giettechniek een deactiveringsproduct aangebracht op de sproeier op het oppervlak van het beton, die na een paar uur kan worden gereinigd met een hogedrukstraal om de cement uit het beton te verwijderen en het grind zichtbaar te maken.

Welke toepassingen zijn er voor uitgewassen beton ?

Uitgewassen beton wordt heel vaak buiten toegepast wegens zijn belangrijkste eigenschap dat hij bij regenweer niet glad is maar antislip. Zo hebben wij uitgewassen beton reeds toegepast voor:

 • parking’s
 • opritten
 • straten
 • fietspaden
 • pleintjes
 • ronde punten
 • openbare ruimten

Voordelen van uitgewassen beton ?

Het belangrijkste voordeel van uitgewassen beton is natuurlijk zijn antislippe eigenschap, dit is de voornaamste reden waarom uitgewassen beton veelal buiten toegepast word.

 1. Uitgewassen beton is een goedkopere bevloering dan bijvoorbeeld een oprit van chappe met klinkers
 2. Uitgewassen beton is een stevige bevloering dewelke ook in de wegenbouw gebruikt word. In dit opzicht kan mits een goed kofferbed en voldoende bewapeningan bijvoorbeeld een oprit van chappe met klinkers
 3. Uitgewassen beton heeft tal van uitvoeringsmogelijkheden er kan bijvoorbeeld gewerkt worden met een witte betonsoort met een donker / licht / geel / blauw granulaat in, maar er kan eveneens gewerkt worden met een donkere bevloering met een wit granulaat in. Uitvoeringsmogelijkheden zijn dan ook altijd de kleur van die dag. U krijgt sowieso een uniek product.

Nadelen van uitgewassen beton ?

Zoals ieder materiaal zijn voordelen heeft zijn er natuurlijk ook soms wat nadelen aan uitgewassen beton. Hoewel uitgewassen beton heel goede antislip mogelijkheden heeft is uitgewassen beton niet ideaal om met een korte broek op te vallen. Beton is sowieso niet kindvriendelijk een 2-jarige net leert fietsen.

Kan je uitgewassen beton zelf uitvoeren ?

Als men handig is kan men natuurlijk alles zelf uitvoeren. Volg gewoon het bovenstaande stappenplan en lees goed op de oppervlakte vertrager hoe lang men moet wachten. Toch raden wij aan daar het hier om zulke specifieke materie gaat om dit door een vakman te laten uitvoeren. Wij plaatsen wekelijks uitgewassen beton en dagelijks beton, dienaangaande gaat het werk veel beter uitgevoerd zijn.

Hoe lang moet je wachten om beton uit te wassen?

Afhankelijk van wanneer u het beton heeft gestort en hoe nat het beton op dat moment was, moet u over het algemeen ongeveer 10-24 uur wachten voordat de kern van het betonis uitgehard. Er mag zeker niet te lang gewacht worden, maar het beton mag ook niet te vroeg uitgewassen worden want dan spoelt u de granulaten mee weg.

Wat is de prijs voor uitgewassen beton

Het is niet eenvoudig om een prijs te bezorgen zonder uw project te kennen. Daarom vragen wij steeds om een juiste situatieschets op te maken. Men moet een gemiddelde prijs tussen de 40 en 60 euro per m² tellen om je beton te laten uitwassen door een gespecialiseerde firma. Wij maken altijd graag een gedetailleerde offerte.

 • De dikte van de te storten betonlaag
 • De samenstelling van de vloer waar natuurlijk kleur en het gekozen granulaat een rol speelt
 • De oppervlakte van de uitgewassen beton, voor een kleinere oppervlakte zal er gewerkt worden met en forfaitprijs en zijn de opstartkosten groter dan voor grotere oppervlakten
 • De locatie en de bereikbaarheid hoe groot moet onze betonpomp zijn ?

Noem één referentie waar jullie uitgewassen beton uitgevoerd hebben.

Wij voeren al jaren uitgewassen beton uit voor industriële toepassingen maar ook voor particuliere. De onderstaande referentie in Antwerpen is een nieuw appartementencomplex met heel wat uitgewassen beton.

×
Stay Informed

When you subscribe to the blog, we will send you an e-mail when there are new updates on the site so you wouldn't miss them.

Betonvloer in kelder
Funderingsplaat voor stadhuis te hasselt
 

Comments

No comments made yet. Be the first to submit a comment
Already Registered? Login Here
Donderdag, 30 mei 2024
All contents copyrighted 2013 - 2023 | The website betonvloeren.be is a demo site of Glansbeton BVBA
Steenweg 3 bus 402 | 3540 Herk-de-Stad Belgium | Tel: 013 55 33 62 | Fax: 013 55 56 32
webdesign siteguru

Reset Settings // sitemap // sitemap XML